RAMAZAN AYININ ÖNEMİ
Ramazan Ayı Rahmet ayıdır. Üç aylardan biri olan Ramazan Ayı Sultanlar ayı olarak geçiyor.

Ramazan tüm müslümanların sabırla bekledikleri bir ay olup, bütün ay boyunca oruç tutulur.

Ayın her gecesinde normal gündelik kılınan namazlar dışında bir de teravih namazları kılınır. Teravih namazları camide cemaat ile beraber kılınır. Teravih namazlarına halk çok büyük bir rağbet göstermekte, yıl bir ay kılınan bu namaza ise şevkle iştirak edilmektedir. Teravih namazlarında kazası olanlar kaza namaz kılarlarken, kazası olmayan müslümanlar ise normal sünnet olan Teravihleri kılmaktadır. Değişik rivayetler söz konusuda olsa Teravihler genel itibariyle 20 rekat olarak 2'şer rekat şeklinde kılınır. Çoluk çocuktan tut, 70'lik dedeye kadar herkes bu namaza iştirak eder. Uygun yerler olması halinde bayanlar bile cami cemaatına katılarak bu namazın feyizz ve bereketinden yararlanırlar.
Ramazan ayı rahmet ayı dedik ya. İşte bu ayda müslümanlar bol bol sadaka ve hayır işlerler. Özelllikle zekat verecek durumu olan vatandaşlar, bu ayın bereketinin fazlalağı nedeniyle zekatlarını bu aya indekslemeye çalışarak, bu ay içinde zekat farziyetini yerine getirirler.
Ramazan ayı oruçlu geçirilir. Akşam namazı ezanının okunması can kulağı ile beklenir. Öyle ya, bütün gün içmemiş yememiş müslümanlar, o ezanın okunmasını beklerler. İnsanlar o esnadaki bekleyişinden öyle bir haz alıki bunun tarif etmek mümkün değildir. Hele bir de yemek üzerinde, sofra başında o ezanı bekliyorisen bu zevk ve haz hiç bir şekilde alınamayacak kadar güzeldir. Buda müslümalara verilen bir nimettir bence.

Birde şunu unutmamak lazım. Ramazan denince başkasına yemeye gidip iftar açmak gelir insanın aklına. Neden mi? Belli ya. Tüm müslümanlar bir oruçluyu yedirerek onun tuttuğu orucun hayrına müstehak olmak için komşusundan tut eş dostuna kadar ulaşabildiği insanları iftara davet eder ve beraber bir güzel yemek yerler. Bu da Ramazan has bir özelliktir. Bütün yıl boyunca bir gün olsun beraber oturup belkide konuşmamış olan bu kpmşular dostlar, Ramazan ayında oturu beraberce kaşık sallarlar sofra başında.
Ramazan ayı rahmet ve bereketi bütün ay sürer. Ayın sonunda tüm müslümanlar tarafından verilen Fıtır sadakası zamanı gelince koşuşturmalar, git geller boyuna devam eder. Buda toplumsal bazda çok büyük bir dayanışma öreneğidir. Bu tür bir dayanışma islam dışında hiç bir toplumda bu kadar güzel yer edinmemiştir.
Ve geldik Ramazanın son halkasına. Bildiğinizi biliyorum ama değinmedende geçmek olmaz. Ramazan son gecesi bir koşuşturma başlar. Belkide günler öncesindan alınan elbiseler ayakkabılar gece bir daha gözden giçirilir. Traşlar edilir, banyolar yapılır. Çünki yarın Bayramdır. Evet Allah'ın müslümanlara hediyesi olan sevinç günüdür.
Bayram sabahları erken kalkılır. Önce camiye Bayram namazına koşulur. Sonra eş dost Mezarları ziyaret edilerek, onlara rahmetler okunur bu kutlu günde. Sonra bir güzel kahvaltı ve eş dost bayramlaşması başlar.
İşte böyle devam eder Ramazanlar. Güzel, öyle değil mi dostlar. Bir Ramazan Ayına gireceğiz de sevinmeyeceğiz öyle mi? Yok öyle kardeş üç kuruşa bir köfte. Ramazanı hakkıyla eda etmek, insanların dünya ve Ahiret Hayatlarının saadetine vesile olur.
Allah Hepimizi Ramazan-ı Şerif'in Hayır ve bereketine nail etsin, Günahlarımızın affına, tevbelerimizin kabulüne sebep kılsın inşaallah.
HAYIRLI RAMAZANLAR HERKESE..
SEVGİYLE KALIN..

1 Yorumlar

Sevdiysen yorum bırakırmısınnn...... ????

Yorum Gönder

Sevdiysen yorum bırakırmısınnn...... ????

Daha yeni Daha eski